Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Για την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

                                     

Για την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Συναδέλφισσες, -οι

Η 30ή Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών έχει καθιερωθεί, από το 1842, ως ημέρα εορτασμού των ελληνικών γραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Η εορτή αυτή έχει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, μιας και συνδέεται με κατακτήσεις των προγόνων μας στο χώρο του πνεύματος και της παιδείας. Την ημέρα, αυτή σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να τιμά, να μνημονεύει και να προβάλει πρωτίστως ως μορφωτικά πρότυπα στην μαθητιώσα νεολαία τους Τρεις μεγάλους Ιεράρχες και οικουμενικούς διδασκάλους, τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα (τον γνωστό σ’ όλους μας Άγιο Βασίλη), τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο ή Ναζιανζηνό και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Επιπλέον, την ημέρα εκείνη τιμάμε και όλους όσους έχουν διατελέσει δάσκαλοι, καθηγητές, δωρητές και ευεργέτες των σχολείων μας με την τέλεση μνημοσύνου κατά την διάρκεια του εκκλησιασμού των μαθητών.
Φέτος, ωστόσο, που συμπληρώνονται 176 χρόνια από τότε που με απόφαση του το νέο ελληνικό κράτος αποφάσισε να κάνει σύμβολα της εκπαίδευσής του τους Τρεις Ιεράρχες και να καθιερώσει τη γιορτή τους, την 30η Ιανουαρίου ως επίσημη σχολική εορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας, κι όχι μέρα που απλώς χάνουμε μάθημα ή πάμε για καφέ ή μένουμε σπίτι μας, θα βιώσουμε, εξαιτίας των παλινωδιών του Υπουργείου Παιδείας, άλλο ένα βήμα στον ακρωτηριασμό-υποβάθμιση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών (το προηγούμενο ήταν η μετατροπή της ημέρας σε αργία από τον ΣΥΡΙΖΑ), μιας και για πρώτη φορά στα χρονικά την ερχόμενη Πέμπτη προβλέπεται η διεξαγωγή μαθημάτων μετά τον προαιρετικό εκκλησιασμό και την προαιρετική σχολική γιορτή.
H ημέρα των Τριών Ιεραρχών μπορεί και είναι ανάγκη, πλέον, να είναι μια σχολική εορτή, κατά την οποία, όπως άλλωστε και στις άλλες σχολικές εορτές, δεν γίνονται μαθήματα, αλλά εκδηλώσεις σχετικές με το νόημα της. Η γιορτή θα πρέπει να περιλαμβάνει, κατά το  πρώτο δίωρο του σχολικού προγράμματος, εκκλησιασμό των μαθητών, και, στη συνέχεια στο επόμενο δίωρο, μετά την επιστροφή στο σχολείο, σχετικές εκδηλώσεις για το ευρύ και πολυδιάστατο έργο και τη διδασκαλία των Τριών Προστατών Αγίων της Παιδείας, όπως προβολές ταινιών, καλλιτεχνικές δράσεις, ομιλίες και συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα κ.ά. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο τα πρόσωπα και τη δράση των Τριών Αγίων Ιεραρχών, αλλά και άλλων Αγίων των χριστιανικών γραμμάτων. Θα μπορούν επίσης να προσεγγίζουν, σε διαθεματικό πλαίσιο, μεγάλες μορφές δασκάλων και παιδαγωγών απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Για όλους, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, έστω και την ύστατη αυτήν ώρα, να φροντίσει, ούτως ώστε την Πέμπτη σ’ όλα τα σχολεία της πατρίδας μας να τιμηθούν οι Τρεις Ιεράρχες μόνο με εκκλησιασμό και σχολική εορτή. Να μην διεξαχθεί ούτε μία ώρα μάθημα!
Πάτρα 28/1/2020, από την ΤΕ της ΔΑΚΕ ΔΕ  Αχαΐας
 http://dakedeachaias.blogspot.gr