Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΑΚΕ ΔΕ  Α΄ ΑΧΑΪΑΣ        Πάτρα 2/10/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

1. Κατά τη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Δ. Ελλάδος στις 29/9 ετέθη το ζήτημα της απόσπασης ύστερα από αίτησή τους εκπαιδευτικών από γειτονικό νομό της Περιφέρειας Δ. Ελλάδος στην Αχαΐα, χωρίς στο μεταξύ να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τοποθέτησης των συναδέλφων τουλάχιστον στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας, ώστε να γνωρίζει το ΑΠΥΣΔΕ τα κενά και πλεονάσματα σε κάθε ΠΥΣΔΕ και σε κάθε ειδικότητα. Επίσης δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Δυτικής Ελλάδος. Το Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει στις αποσπάσεις αυτές για το λόγο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τοποθετήσεις των συναδέλφων.
 Ο αιρετός της παράταξής μας πρότεινε ότι στην περίπτωση «εθελοντικών» μετακινήσεων συναδέλφων θα πρέπει να υπάρχει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλους τους εκπαιδευτικούς της ίδιας ειδικότητας, γιατί διαφορετικά η διαδικασία απόσπασης μπορεί να πάρει ρουσφετολογικά χαρακτηριστικά. Η πρόταση αυτή δε στηρίχτηκε από κανένα άλλο μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει, επιπλέον, να προσδιοριστούν κριτήρια απόσπασης, αφού μέχρι τώρα αποσπάσεις από νομό σε νομό γίνονται μόνο μέσω ΚΥΣΔΕ.  
Είναι προφανές ότι γίνεται απόπειρα να ξεκινήσει η διαδικασία μετακίνησης εκπαιδευτικών από νομό σε νομό μέσω ΑΠΥΣΔΕ. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και η εντολή του Γ.Γ. του Υπουργείου (133141/11-8-2016) που αναφέρεται στο άρθρο 31 του ν. 3848/2010 και που θέτει στην διακριτική ευχέρεια της διοίκησης (ΠΔΕ και Υπουργού Παιδείας) να προχωρήσει σε αποσπάσεις εκπαιδευτικών εντός Περιφέρειας και οπουδήποτε στην Ελλάδα «χωρίς την ανάγκη υποβολής σχετικής αίτησης εκ μέρους των εκπαιδευτικών», δηλαδή σε υποχρεωτικές αποσπάσεις. 
Είναι προφανές ότι οι συνάδελφοι φοβούνται. Η κυβερνητική πολιτική της συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, είναι που δημιούργησε τεχνητά πλεονάσματα σε πολλές ειδικότητες και η εξαγγελία του Υπουργού ότι δεν θα έχει «παρκαρισμένους εκπαιδευτικούς», είναι που επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια των συναδέλφων. 
Ξεκαθαρίζουμε ότι ο αιρετός εκπρόσωπός μας στο ΑΠΥΣΔΕ θα επιμείνει να υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος και σε καμιά περίπτωση δεν θα υποστηρίξει αποσπάσεις στη λογική του προαναφερθέντος εγγράφου του Γ.Γ. του Υπουργείου.

2. Στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ (21/9/2016), συνάδελφοι είχαν καταθέσει αιτήσεις για απόσπαση σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) της περιοχής τους, οι οποίες τέθηκαν στο Συμβούλιο «εκτός ημερησίας διάταξης». Και στην περίπτωση αυτή, δεν υπήρχε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την μεριά της Περιφερειακής ΔΕ. Το Συμβούλιο δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις αυτές για το λόγο  που προαναφέρθηκε.  
 Για την περίπτωση αυτή, αλλά και για τις άλλες δομές της εκπαίδευσης που υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΚΕΣΥΠ), ο αιρετός της παράταξης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν διαδικασίες συμπλήρωσης των όποιων κενών έχουν δημιουργηθεί σε αυτές, από τη στιγμή που το Υπουργείο δεν φαίνεται να προχωρά σε προκήρυξη για την πλήρωση των σχετικών θέσεων. Η θητεία των αποσπασμένων συναδέλφων σε αυτές τις δομές έχει λήξει από τον Αύγουστο του 2015 και με την υπ’ αρ. 108401/ΓΔ4/7-7-2015 υπουργική απόφαση η απόσπαση έχει παραταθεί ... επ’ αόριστον. Στο μεταξύ όμως κάποιοι συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει από αυτές τις δομές με αιτήσεις ανάκλησης της απόσπασής τους. Τις αιτήσεις αυτές ευλόγως τις έχει κάνει δεκτές το ΑΠΥΣΔΕ και τους έχει απαλλάξει από τα καθήκοντά τους. Επομένως υπάρχουν κενά, τα οποία πρέπει να καλυφθούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες (92995/Γ7/10-8-2012 & 93000/Γ7/10-8-2012 έγγραφα του Υπουργείου, τα οποία θέτουν συγκεκριμένα κριτήρια), όπως άλλωστε κάνουν και άλλα ΑΠΥΣΔΕ. Με τις διαδικασίες αυτές εξασφαλίζεται η διαφάνεια στη στελέχωση αυτών των δομών, μέχρι τη στιγμή που ο Υπουργός θα αποφασίσει τι θα κάνει με αυτές. 

    
3. Το Συμβούλιο ασχολήθηκε για πρώτη φορά και με το ζήτημα του ορισμού Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Στην περιοχή μας λειτουργεί ένα τέτοιο κέντρο στη Μυρσίνη Ηλείας. 
Η πρόσκληση προς τους συναδέλφους για ορισμό τους ως ΣΕΠ (157914/Ε1/26-9-2016) έθετε ασφυκτικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής, με αποτέλεσμα κάποιοι συνάδελφοι πιθανόν να μην πρόλαβαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έπρεπε να ολοκληρωθεί από τις 26/9, ημέρα ανάρτησης της πρόσκλησης στο διαδίκτυο, μέχρι 28/9. Το Υπουργείο μας έχει πλέον συνηθίσει σε τέτοιες διαδικασίες. 
Επιπλέον, η πρόσκληση προς τους συναδέλφους αλλά και η προηγηθείσα σχετική εγκύκλιος (ΦΕΚ 3049/23-9-2016,τ.Β) δεν διασαφηνίζουν όλα τα ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων αυτών και με τη διαδικασία επιλογής. Συγκεκριμένα, δεν προσδιορίζεται ο αριθμός των θέσεων ΣΕΠ ανά κέντρο, ενώ θα έπρεπε να ορισθούν θέσεις ΣΕΠ ανάλογα με τους υποψήφιους μαθητές των κέντρων αυτών. Δεν προσδιορίζεται τι θα γίνει σε περίπτωση που περισσότεροι από ένας υποψήφιοι έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα. Πρωτοφανές είναι το γεγονός ότι δεν προσδιορίζεται μοριοδότηση. Επίσης, δεν προσδιορίζεται τι θα γίνει στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν κανένα σχετικό τυπικό προσόν. Είναι προκλητικό αυτό που αναφέρει η πρόσκληση: «για τους εκπαιδευτικούς που δεν διαθέτουν κάποιο από τα προαναφερόμενα προσόντα δεν απαιτείται αξιολογική σειρά κατάταξης». Σε αυτήν την περίπτωση ποιος επιλέγεται; Μήπως έτσι το Υπουργείο θεσμοθετεί το ρουσφέτι; Και το «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς πάει εντελώς περίπατο; Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Υπουργός αποφασίζει ποιοι θα αποσπαστούν στις δομές αυτές.


Ο αιρετός της ΔΑΚΕ ΔΕ στο ΑΠΥΣΔΕ Δ. Ελλάδος, Αθανάσιος Σπίνος,
 τηλ. 6944731945, e-mail: athaspinos2@gmail.com

Από την ΤΕ της ΔΑΚΕ ΔΕ Α’ Αχαΐας 
 http://dakedeachaias.blogspot.gr