Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Για το κενό δίωρο ανά ειδικότητα ή ανά ομάδα διδασκόντων

ΔΑΚΕΔΕ  ΑΧΑΪΑΣ        18/10/2015


Για το κενό δίωρο ανά ειδικότητα ή ανά ομάδα διδασκόντων

Σε έγγραφο που εστάλη στις σχολικές μονάδες Αχαΐας από τη Δ/ντρια Δ/θμιας Εκπ/σης αναφέρεται επί λέξει: «Σύμφωνα με ενημέρωση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων Β/θμιας Εκπ/σης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας, για τη διατήρηση στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των σχολείων,  ενός κενού δίωρου ανά ειδικότητα ή ανά ομάδα διδασκόντων, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.»
Από το έγγραφο φαίνεται ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να φτιάξουν τα σχολεία το πρόγραμμά τους έτσι, ώστε να προκύπτει κενό δίωρο σε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου ίδιας ειδικότητας ή ομάδας διδασκόντων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το κενό δίωρο ανά ειδικότητα ή ομάδα διδασκόντων θα ισχύει για μία ημέρα της εβδομάδας. Επιπλέον, δεν εξηγούνται οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Αφού όμως στο έγγραφο αναφέρεται πως ενημερώθηκαν και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, είναι φανερό ότι «το κενό δίωρο» σχετίζεται με την έλευσή τους στα σχολεία.
Αντιλαμβάνεται ο μάχιμος εκπαιδευτικός της τάξης ότι αυτό - στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση τουλάχιστον - δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει ειδικά τη φετινή χρονιά που πάρα πολλοί καθηγητές πηγαίνουν σε δύο, τρία ή και τέσσερα σχολεία.
Δεν μπορεί να γίνει διότι τα σχολεία λειτουργούν με ανυπέρβλητους περιορισμούς στη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος, καθώς λειτουργούν με πολλούς συναδέλφους από άλλα σχολεία.
Δεν είναι δυνατόν τα σχολεία να πετύχουν το ακατόρθωτο, προσαρμοζόμενα στο πρόγραμμα των Σχολικών Συμβούλων. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια και μπορούν να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα των σχολείων, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Καλούμε τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να μην βιαστούν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, να μην δημιουργήσουν αναστάτωση στα σχολεία και να μην επιχειρήσουν το ακατόρθωτο στρεφόμενοι κατά των συναδέλφων.
Καλούμε την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας να επανεξετάσει το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Από την ΤΕ της ΔΑΚΕ ΔΕ Αχαΐας