Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για τα θέματα της συνεδρίασης του ΑΠΥΣΔΕ Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ στις 7/11/2016

                           Στη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ στις 7/11 ελήφθησαν αποφάσεις για τα εξής θέματα:
  1. Απόδοση β' ειδικότητας σε 3 συναδέλφους και απόρριψη μιας αίτησης που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.
  2. Αυτοδίκαιη απαλλαγή υποδ/ντών σχολείων της Ηλείας λόγω μείωσης των τμημάτων σε αυτά.
  3. Απαλλαγή υποδ/ντή από τα καθήκοντά του στην Αχαΐα ύστερα από αίτησή του, επειδή λαμβάνει άδεια.
  4. Ανάκληση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης συναδέλφου από την Ηλεία ύστερα από αίτησή του.
  5. Χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών: α) σε συνάδελφο που ζητούσε συνέχιση της αδείας του μέχρι τη συμπλήρωση πενταετίας β) σε δύο συναδέλφους που ζητούσαν άδεια μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.
  6. Εξέταση αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών που πλεονάζουν από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Εξετάστηκαν οι αιτήσεις δύο συναδέλφων. Συγκεκριμένα, συνάδελφος από το ΠΥΣΔΕ Ηλείας ζητούσε να αποσπασθεί ως υπεράριθμη στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας. Το Συμβούλιο δεν έκανε δεκτή την αίτηση γιατί η συνάδελφος δεν πλεόναζε.

             Επίσης, συνάδελφος ζητούσε να αποσπασθεί από το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας ως πλεονάζουσα στο ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας, στο οποίο υπήρχε έλλειψη στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Η συγκεκριμένη απόσπαση εγκρίθηκε με ψήφους 4-1 (3 της διοίκησης και 1 ο αιρετός του Ε.Α.Κ.).  Μειοψήφησα στην συγκεκριμένη απόφαση για τους εξής λόγους:

    α) Θεωρώ ότι για το αν πλεονάζει ή όχι συνάδελφος σε κάποιο ΠΥΣΔΕ θα πρέπει να υπάρχει όχι μόνο σχετική ενημέρωση από τον οικείο ΔΔΕ, αλλά και συγκεκριμένη πράξη του ΠΥΣΔΕ που να γίνεται γνωστή στο ΑΠΥΣΔΕ. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τα κενά.

    β) Από τη στιγμή που πρόκειται για πραγματικά εθελοντική απόσπαση, δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής η παρ. 3 του αρ.31 του ν. 3848/2010 και η υπ. αρ. 133141/11-8-2016 εντολή του Γενικού Γραμματέα Ι. Παντή, που προβλέπουν αποσπάσεις πλεοναζόντων εκπαιδευτικών μέσω ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ «χωρίς την ανάγκη υποβολής σχετικής αίτησης εκ μέρους των εκπαιδευτικών», δηλαδή υποχρεωτικές αποσπάσεις. Αντίθετα, πρέπει να εφαρμοστούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ μέσω ΚΥΣΔΕ (67505/Ε1/20-4-2016). Πρέπει, δηλαδή, να γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλους του εκπαιδευτικούς της ίδιας ειδικότητας στο ΠΥΣΔΕ, να ενημερώνονται οι συνάδελφοι  και να γίνεται κατάταξη των ενδιαφερομένων με βάση τα μόρια απόσπασης.

    Με τα παραπάνω υπηρετείται η αρχή της διαφάνειας, καθώς θα ξέρουν όλοι οι συνάδελφοι ότι ενεργοποιούνται για την ειδικότητά τους διαδικασίες εθελοντικών αποσπάσεων πλεοναζόντων εκπαιδευτικών από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ μέσω ΑΠΥΣΔΕ. Υπηρετείται και η αρχή της αξιοκρατίας, γιατί θα αποσπώνται συνάδελφοι με βάση συγκεκριμένα μόρια που θα προκύπτουν από τη συνολική υπηρεσία, τη συνυπηρέτηση, την εντοπιότητα, οικογενειακούς λόγους και λόγους υγείας και όχι επειδή έτυχε ή «έτυχε» να πλεονάζουν. Με τον τρόπο αυτό το να πλεονάζει κανείς επειδή έχει τα λιγότερα μόρια, δεν θα μετατρέπεται σε πλεονέκτημα ευνοϊκής μετακίνησης σε άλλο ΠΥΣΔΕ. Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, οι μετακινήσεις αυτές προσλαμβάνουν ρουσφετολογικά χαρακτηριστικά.

    Με αυτό το σκεπτικό θα στηρίξω πραγματικά εθελοντικές αποσπάσεις που πληρούν του προαναφερόμενους όρους και σε καμιά περίπτωση δεν θα στηρίξω υποχρεωτικές αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.
  7. Βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα της στελέχωσης των ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας, Μεσολογγίου και Κρεστένων. Επειδή οι κενές θέσεις δεν έχουν καλυφθεί ακόμα, επισήμανα την ανάγκη να παραταθεί η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει εκδοθεί από την ΠΔΕ (ΑΔΑ:ΩΤΛΘ4653ΠΣ-Ο3Ρ)και να καλεί όχι μόνο εκπαιδευτικούς «οι οποίοι εξ ολοκλήρου πλεονάζουν» αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό, όπως κάνει για παράδειγμα η ΠΔΕ Κρήτης (ΑΔΑ:6ΖΔ94653ΠΣ-9ΒΥ). Οι δομές αυτές δεν μπορούν να πληρωθούν απλώς με πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, αν υπάρχουν πλέον τέτοιοι, αλλά με συναδέλφους που πραγματικά ενδιαφέρονται για αυτές. Η κάλυψη των κενών που θα προκύψουν από τις αποσπάσεις αυτές είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο δεν μπορεί απλά να τάζει χιλιάδες διορισμούς.

    Πάτρα, 8/11/2016

     

    Αθ. Σπίνος, αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο ΑΠΥΣΔΕ Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ

    Τηλ. 6944731945, e-mail: athaspinos2@gmail.com

    http://dakedeachaias.blogspot.gr