Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Για τις νέες διαθέσεις εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ

Στις 17-3-16, μετά από σχετική εισήγηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, o Υπουργός Παιδείας με απόφασή του διέθεσε εκπαιδευτικούς του ΠΥΣΔΕ Αχαΐας για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου στα ΙΕΚ Πατρών και Αιγίου, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του εαρινού εξαμήνου.
Θυμίζουμε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν, αρχικά με την υπ' αρ. 146606/ΓΓ4(1)/18-9-2015 ΥΑ και έπειτα με αρκετές τροποποιητικές αποφάσεις, το Υπουργείο είχε διαθέσει ολικά ή μερικά, χωρίς αίτησή τους, εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Δημόσια ΙΕΚ για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών.
Οι διαθέσεις αυτές έγιναν για άλλη μια φορά χωρίς την γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου (ΠΥΣΔΕ). Αντίθετα και πάλι ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το έργο αυτό μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης. Συγκεκριμένα οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης εισηγήθηκαν και ο Υπουργός αποφάσισε τη διάθεση των συναδέλφων. Πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που αναφύονται, για άλλη μια φορά από την ίδια κυβέρνηση παρακάμπτονται τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε διαθέσεις προσωπικού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Για άλλη μια φορά η διαδικασία έγινε χωρίς κανένα υπηρεσιακό ή κοινωνικό κριτήριο, αιφνιδιαστικά, και χωρίς να δοθεί καν η δυνατότητα σε όσους τυχόν επιθυμούν να διατεθούν με αίτησή τους στις δομές των ΙΕΚ.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να διατεθούν στα ΙΕΚ για κάποιες ώρες και κάποιοι συνάδελφοι  που εργάζονται σε 2 και 3 σχολεία με πρωινό ωράριο και οι οποίοι υποχρεούνται πλέον να εργαστούν και με απογευματινό ωράριο. Με αυτόν τον τρόπο καταστρατηγείται ένα ακόμα εργασιακό δικαίωμα και ανατρέπεται ο οικογενειακός και προσωπικός προγραμματισμός αρκετών συναδέλφων, ενώ βαδίζουμε προς το τέλος του διδακτικού έτους.
Σε μια περίοδο που τα σχολεία έχουν από καιρό προγραμματίσει την πορεία τους και βρίσκονται σε διαδικασία πραγματοποίησης δράσεων οργάνωσης των πανελλαδικών εξετάσεων, συχνά χωρίς την απαιτούμενη διοικητική υποστήριξη, στερούνται και την ελάχιστη βοήθεια από εκπαιδευτικούς που ασκούν γραμματειακή υποστήριξη.
Με την απόφαση αυτή οδηγούνται στην ανεργία αδιόριστοι συνάδελφοί μας που έβρισκαν διέξοδο ως εκπαιδευτές στο ΙΕΚ εξασφαλίζοντας ένα μικρό εισόδημα. Υπόψη ότι το Υπουργείο ζητά από αυτούς να πιστοποιηθούν ως εκπαιδευτές, βάζοντάς τους σε μια διαδικασία χρονοβόρα και πολυέξοδη και πουλώντας  ελπίδες για εργασία, πράγμα που φαντάζει πλέον αδύνατο.
Είναι αναμφισβήτητο ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να καλύπτουμε το υποχρεωτικό μας ωράριο, χωρίς όμως να παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα, τα  οποία έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε.
Συνάδελφοι, αν το ζητούμενο είναι ο εκπαιδευτικός - λάστιχο, ο οποίος θα εξυπηρετεί μνημονιακές λογικές, εμείς ως εργαζόμενοι οφείλουμε να είμαστε αντίθετοι.
Καλούμε το Υπουργείο να ανακαλέσει την απόφαση διάθεσης εκπαιδευτικών  στα ΙΕΚ και να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη ανέργων αδιόριστων εκπαιδευτικών, όπως συνέβαινε  μέχρι τώρα. Θα είναι μια πειστική απάντηση σε όσους -μεταξύ αυτών και εμείς - πιστεύουν ότι δεν έχει σκοπό να υλοποιήσει διορισμούς εκπαιδευτικών ούτε φέτος ούτε του χρόνου, παρά τα όσα κατά καιρούς υπόσχεται.

Από την ΤΕ της ΔΑΚΕ ΔΕ Αχαΐας